CINEMA

Et recomano algunes pel·lícules que poden servir de complement a la unitat. En algunes hi ha enllaços d'ampliació.

Galileu  : Sobre el coneixement científic i les seves característiques. Mètode hipotèticodeductiu, exigència d'objectivitat, comunitat científica...

El show de Truman: Reflexió sobre la realitat i la ficció. Des de petit el protagonista ha viscut en un món perfecte, fins que un dia alguna cosa comença a fallar. Potser el que ell creia que era realitat, era només simple ficció. Quin coneixement tenim de la nostra vida ?

Gattaca : el futur i l'enginyeria genètica. Com viure en un món on es discrimina als no genèticament modificats. Fins a on pot arribar el coneixement científic i les seves implicacions ètiques i socials.

Matrix : "Benvinguts al món real" és una de les frases utilitzades per fer despertar al protagonista del món de somnis que ha estat vivint fins aleshores. Faula futurista del mite de la caverna de Plató, on es presenta la possibilitat de viure en un món d'aparences fabricat per una intel·ligència artificial que utilitza els humans com aliment. Sobre les possibilitats i límits del coneixement.

El Nom de la Rosa : Com descobrir el que ha passat en una abadia medieval. Exemple de quin pot ser l'origen del coneixement. Ens hem de deixar guiar per la raó, per l'experiència, per totes dues o per la intuïció.

També poden servir altres pel·lícules com les que s'han realitzat sobre Sherlock Holmes o de les novel·les de l'Agatha Cristhie per adonar-se que a vegades és difícil saber que ha passat si no se n'ha pogut tenir experiència i de quin pot ser el paper de la raó en el coneixement.