Glossari

Àcid
El sabor àcid està relacionat amb la presència d'ions hidrogen H+. El vinagre conté àcid acètic, els refrescos de cola àcid fosfòric, les llimones i les taronges àcid cítric. (Veure la MUD una escala útil)

Amarg
El sabor amarg està associat a la presència de molècules d'alcaloides que són sobretot a les plantes amb flors com el cafè, el te i el cacao. Algunes substàncies alcaloides són altament tòxiques com l'estricnina i la nitotina.

Dissolució
Mescla homogènia de dos o més components en la qual un es troba en quantitat majoritària i se l'anomena dissolvent.

Dissolvent
Component majoritari en una dissolució. Les dissolucions aquoses són aquelles en les quals el dissolvent és aigua.

Dolç
El sabor dolç es degut a molècules que tenen l'agrupació OH d'un àtom d'hidrogen i un d'oxigen disposats de manera convenient. Aquestes molècules es troben en els sucres i els edulcorants.

Ió hidrogen H+
Un ió hidrogen és un àtom d'hidrogen que ha perdut un electró.

Ió potassi (K+)
Àtom de potassi que ha perdut un electró.

Ió sodi (Na+)
Àtom de sodi que ha perdut un electró.

Percentatge
Per calcular el percentatge o tant per cent en massa de solut en una dissolució cal dividir la massa de solut per la massa total de la dissolució i multiplicar el resultat per 100

Sabor
El sabor és una propietat de les substàncies, específicament els aliments, que resulta del contacte d'aquestes substàncies amb els receptors del gust situats sobre la llengua a les papil·les gustatives que, connectades a terminacions nervioses, transmeten informacions al cervell. La saliva entre altres funcions té la de dissoldre les substàncies que s'ingereixen en estat sòlid per permetre el contacte entre els principis actius dels sabors amb les papil·les gustatives. Es distingeixen quatre gustos: dolç, salat, àcid i amarg.

Salat
El sabor salat és degut sobretot a la presència d' ions sodi Na+ i ions potassi K+. La sal de cuina conté clorur de sodi.

Solut
Qualsevol substància dissolta.