Glossari
- Àcid
-
El sabor àcid està relacionat amb la presència d'ions hidrogen H+.
El vinagre conté àcid acètic, els refrescos de cola àcid fosfòric,
les llimones i les taronges àcid cítric. (Veure la MUD una escala útil)
- Amarg
-
El sabor amarg està associat a la presència de molècules d'alcaloides que
són sobretot a les plantes amb flors com el cafè, el te i el cacao. Algunes
substàncies alcaloides són altament tòxiques com l'estricnina i la nitotina.
- Dissolució
-
Mescla homogènia de dos o més components en la qual un es troba en quantitat
majoritària i se l'anomena dissolvent.
- Dissolvent
-
Component majoritari en una dissolució. Les dissolucions aquoses són aquelles
en les quals el dissolvent és aigua.
- Dolç
-
El sabor dolç es degut a molècules que tenen l'agrupació OH d'un àtom d'hidrogen
i un d'oxigen disposats de manera convenient. Aquestes molècules es troben en els
sucres i els edulcorants.
- Ió hidrogen H+
- Un ió hidrogen és un àtom d'hidrogen que ha perdut un electró.
- Ió potassi (K+)
- Àtom de potassi que ha perdut un electró.
- Ió sodi (Na+)
- Àtom de sodi que ha perdut un electró.
- Percentatge
-
Per calcular el percentatge o tant per cent en massa de solut en una dissolució
cal dividir la massa de solut per la massa total de la dissolució i multiplicar
el resultat per 100
- Sabor
-
El sabor és una propietat de les substàncies, específicament els aliments, que
resulta del contacte d'aquestes substàncies amb els receptors del gust situats
sobre la llengua a les papil·les gustatives que, connectades a terminacions
nervioses, transmeten informacions al cervell. La saliva entre altres funcions
té la de dissoldre les substàncies que s'ingereixen en estat sòlid per permetre
el contacte entre els principis actius dels sabors amb les papil·les gustatives.
Es distingeixen quatre gustos: dolç, salat, àcid i amarg.
- Salat
-
El sabor salat és degut sobretot a la presència d' ions sodi Na+ i ions
potassi K+. La sal de cuina conté clorur de sodi.
- Solut
- Qualsevol substància dissolta.