Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació edu365.cat

Comprensió

LLEGEIX AQUEST FRAGMENT SOBRE "QUI SÓC I PER QUÈ ESCRIC", ESCRIT PER FERRAN TORRENT. OMPLE ELS BUITS AMB LES PARAULES QUE FALTEN.
hospitals, família, tropa, contracte, martingala, dots, taulells, novel·listes, bomber, escriptors, cambrer, manuscrit
No ho tenia previst, això de novel·lista. Jo volia ser cambrer. Crec que podia haver estat un excel.lent cambrer. M'agrada xarrar, fer broma i si molt convé sóc servicial. De fet he passat i passe més temps repenjat als de les cafeteries que no pas al meu despatx. Per això sóc novel.lista i no escriptor. Els fan de tot i els solament novel·les. Menys feina, més temps lliure.

De manera que sóc una circumstància fortuïta, cosa que està molt bé, perquè no planifique res. Ara, potser sempre he tingut allò que se'n diu de novel·lista. M'explicaré: a casa meua jo era el que, davant la xemeneia a les llargues nits d'hivern, o bé sota el porxo en una nit primaveral, assumia la responsabilitat d'entretindre els components de la , el xai inclòs. Era molt pesat, francament. Hi havia dies que tothom escampava el poll fugint de mi. A més, feia trampa. De vegades plagiava fragments de narracions de Jules Verne, les retocava una mica i les explicava amb una increïble pompositat. Per sort, entre la meua família la lectura no ocupava un lloc preeminent i cap dels membres se n'adonava de la creadora. A casa només coneixien Blasco Ibáñez per les fotos retallades del Mercantil Valenciano.

Certament sóc novel.lista probablement perquè no sé fer res més. No tinc cap ofici (ni ganes). és l'únic treball que podria haver dut a terme amb un poc de professionalitat, però no estic frustrat. D'alguna manera ho sóc: xarre pels colzes -en forma de llibre-, faig broma per als lectors -en les narracions- i sóc servicial. Vull dir que lliure el si fa no fa en les dates que marca l'editor en el (i també cobre les consumicions). Sóc cambrer, potser per això escric.
FONT: Lletra

edu3