El 1962, l'editor Joan Sales va publicar La plaça del Diamant. L'obra havia estat escrita al final dels anys 50, i la seva autora l'havia presentada amb el títol Colometa al premi Sant Jordi de 1960.

Un cop editada, La plaça del Diamant va assolir un èxit de públic sense precedents i, des d'aleshores, va començar a traduir-se a altres llengües. En l'actualitat, ha superat les seixanta edicions en català i ha estat traduïda a més de vint idiomes. Per això, la crítica ha acceptat l'opinió de l'escriptor colombià Gabriel García Márquez, segons la qual La plaça del Diamant és la millor novel·la catalana escrita després de la Guerra Civil. Es tracta, doncs, de tot un clàssic de la literatura catalana.

L'acció té lloc a la Barcelona de la II República, de la Guerra Civil i de la postguerra, al barri de Gràcia. Busca en el mapa els escenaris de l'obra: el carrer Gran, el carrer Montseny, la plaça del Diamant i la rambla de Prat; llocs reals de Gràcia en què la Colometa viu la seva odissea particular.


Mapa de GrÓcia

 

edu365.cat edu365.cat edu365.cat

Propostes de lectura 

La plaça del Diamant

Mercè Rodoreda