Ens trobàvem en una escola de Mannheim. Gairebé durant una hora, l’home estrany i gros, amb el cabell fosc i arrissat, amb el bigoti atapeït i amb els ulls divertits i vius darrera de les ulleres primes, havia fascinat els nois i noies amb contes i faules del llunyà Damasc.

 

Rafik Schami, reconegut autor de literatura juvenil, neix el 1946 a Damasc, la capital de Síria. De ben jove es posa a escriure narracions, guions radiofònics de teatre, contes per a infants i participa en un diari mural del barri antic de Damasc.

Als vint-i-cinc anys, es trasllada a la República Federal d’Alemanya per estudiar Química i treballa com a venedor de pisos, cambrer, paleta... fins que el 1979 es llicencia. Durant aquests anys publica relats en diaris i revistes en àrab i alemany. El 1980 participa en la fundació del grup literari Südwind i de l’associació Polikunt, dos moviments compromesos en la literatura nascuda de la immigració.

Rafik Schami

 

 

 

 

 

 

 

El coneixement d'aquests dos països fa que les històries de Schami transcorrin en tres espais: a Alemanya, a Síria... i a la fantasia. Els seus protagonistes són gent senzilla, amb les seves preocupacions i les seves necessitats.

A partir de 1982 es dedica en exclusiva a la literatura i des del 2002 és membre de l’Acadèmia alemanya de Belles Arts.

L’obra de Schami s’ha traduït a vint-i-quatre llengües diferents. En català, podem llegir Els narradors de la nit, Viatge entre la nit i el dia, El mentider honest i No és cap papagai!

 

 

 

 

 


edu365.cat edu365.cat edu365.cat

Propostes de lectura 

Una mà plena d'estels

Rafik Schami