Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament edu365.cat

Abans de llegir

  La Jacobé és una nena que al llarg de la narració creixerà i es farà gran mentre evoluciona cap a la bogeria. El narrador ens explica els fets de la infantesa de la Jacobé i ens descriu amb grans detalls els canvis de comportament de la protagonista, perquè n'ha estat un testimoni directe.

  Jacobé forma part d'un conjunt de narracions escrites, en diverses dates per Joaquim Ruyra i aplegades per primer cop totes juntes en el llibre Marines i boscatges, publicat l'any 1903, és a dir, fa més de cent anys. Posteriorment, va afegir-hi noves proses i va revisar les que ja tenia escrites. Amb tot aquest material, el 1920 va editar un nou recull amb el nom de: Pinya de rosa.

  Vaixell de vela davant d'un poble de la costa catalana

 • Qui creus que ens podrà explicar aquesta història? La mateixa protagonista? La mare de la Jacobé? Un amic de la Jacobé que la coneix des que eren nens?

 • Llegeix els dos primers paràgrafs de Jacobé. On et sembla que se situarà la narració: al mar, a la muntanya o a la ciutat?

 • Si encara no has llegit el llibre, fulleja'n unes quantes pàgines, sobretot les primeres, i digues si et sembla que llegiràs una història alegre o trista.

 • Joaquim Ruyra va dir:
  1. "La fonètica i la sintaxi són les grans fortaleses, d'on tot l'idioma viu i prospera a l'abric. Si les entreguem, no hi haurà res del nostre llenguatge que pugui aguantar-se, el lèxic sucumbirà de seguida a la voluntat del conquistador". (Obres completes, 1964)

 • Creus que la lectura de Jacobé et pot ser útil per conèixer més la fonètica, la sintaxi, i altres aspectes lingüístics de la llengua catalana?