Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament edu365.cat

El mecanoscrit del segon origen

Qui l'ha escrit?

Manuel de Pedrolo

  Manuel de PedroloManuel de Pedrolo va néixer el 1918 a l'Aranyó (Segarra). Ell mateix ens explica l'ambient familiar en què va viure de petit:


  "El meu pare era advocat -tradició familiar- i la meva mare procedia de família botiguera... Em tenien molt lligat a casa, però aviat vaig descobrir que bonic era fer campana i córrer per Sant Eloi. Era una mica reclòs en mi mateix, potser més introvertit que ara... Llegia molt, a casa hi havia una bona biblioteca."

  M. de Pedrolo, Domicili provisional, Barcelona, La Magrana, 1987

  Ha estat novel·lista, narrador, poeta, dramaturg, assagista i traductor, però la novel·la és el gènere que més ha conreat i el que li ha permès tenir un major nombre de lectors. La seva obra està molt lligada al moment històric que li va tocar viure (Segona República, Guerra Civil, franquisme i adveniment de la democràcia) i és un reflex del seu compromís polític i social. Va morir a Barcelona el 1990.


  "...Cal lluitar sempre perquè és difícil aconseguir una mena de societat com la que volem, menys injusta, més tolerant per a tothom."

  J. Arbonès, Rellegir Pedrolo, Barcelona, Ed. 62, 1992


  "...Jo no en vull, d'estats; jo no vull fronteres entre els homes, entre les comunitats humanes. Voldria, precisament, no tan sols una Europa, sinó un món unit, en el qual tothom gaudís dels mateixos avantatges, en el qual no hi hagués diferències de tipus econòmic."

  Pere Cullell, Manuel de Pedrolo, "El Món", núm. 156