Maria Mercč RocaMaria Mercè Roca va néixer a Portbou l'any 1958. Va estudiar tres cursos de Filologia Catalana a la Universitat de Girona, però va deixar la carrera inacabada. Actualment és diputada al Parlament de Catalunya. Tot i que de ben jove va escriure poesia, els seus inicis literaris es van inclinar pel conreu del conte; posteriorment, va escriure novel·la.

Maria Mercè Roca s'ha donat a conèixer bàsicament mitjançant els premis literaris. En aquest sentit, ella creu que els premis són útils tant a l'hora de donar-se a conèixer al públic com també pel factor econòmic, ja que, segons va declarar en una entrevista a Serra d'Or, “si vols dedicar-te a la literatura una mica seriosament, has de guanyar diners amb el producte que fas”. Al seu currículum figuren premis tan importants com el Víctor Català (1985), el Josep Pla (1987), el Sant Jordi (1992) o el Ramon Llull (2000). La seva producció literària ha estat, i és, abundosa, i no es limita només a la publicació de novel·la, sinó que també ha fet de guionista per a alguna sèrie de TV3, com és el cas de Secrets de família, conjuntament amb altres autors.

Maria Mercè Roca creu que la seva literatura té èxit perquè “el lector troba que li parlen de coses que coneix, que d'alguna manera l'emocionen i, a més, no li demanen esforç a l'hora de llegir”; paral·lelament, segons l'autora, els seus llibres intenten: “crear hàbit de lectura”.

La seva obra ha estat traduïda a d'altres llengües: alemany, basc, castellà, francès i neerlandès.

Els seus autors predilectes en literatura catalana són, entre d'altres, Mercè Rodoreda, Manuel de Pedrolo, Montserrat Roig i Josep Pla. En literatura castellana, Delibes i Cela.

edu365.cat edu365.cat edu365.cat

Propostes de lectura 

Com un miratge

Maria Mercè Roca