Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament edu365.cat

I aleshores no en quedà cap

Qui l'ha escrit

Agatha Christie

Agatha ChristieAgatha Christie és el pseudònim de Mary Westmacott (1890-1976), l'escriptora de novel·la negra amb més renom del món, coneguda com “la reina del crim”. La seva fama és en part deguda als personatges de ficció que va crear: d'una banda, Hercule Poirot, i, de l'altra, Miss Jane Marple. Aquests dos personatges van ser protagonistes de moltes de les novel·les d'Agatha Christie, entre les quals destaquem El misteri del tren blau (1920) i Assassinat a l'Orient Exprés (1934) amb l'heroi Poirot, i Assassinat a la rectoria (1930) i S'anuncia un assassinat (1950) que narren les peripècies de Miss Marple.

Però Agatha Christie va ser una escriptora molt prolífica i, a més, d'escriure aventures protagonitzades per Poirot i Miss Marple, va escriure moltes novel·les més com: I aleshores no en quedà cap (Deu negrets) (1939).

De fet, Christie va escriure durant cinquanta anys, no només novel·la negra sinó també novel·la romàntica, teatre, poesia i assaig. Fins ara ha venut més de dos mil milions de llibres, xifra només superada per William Shakespeare, i ha estat traduïda a més de cent llengües.

La seva vida va ser molt intensa. Va néixer a Devon, Anglaterra, el 15 de setembre de 1890. Va ser la petita de tres germans i el seu pare va morir quan ella tenia just deu anys. No va anar a l'escola de petita, però la seva mare li va ensenyar a llegir i la va encoratjar a escriure. També va estudiar música, cant i piano. Quan tenia 24 anys es va casar amb el pilot Archie Christie, amb qui va tenir una filla.
Durant la Primera Guerra mundial va ser infermera i els seus coneixements sobre dolences i substàncies químiques li van ser de molta utilitat per a les novel·les de misteri.
Quan mor la seva mare, protagonitza el misteri de la seva pròpia desaparició, i explica posteriorment que va patir amnèsia. L'any 1928 es divorcia i comença a viatjar per l'Orient Mitjà i coneix el seu segon marit, l'arqueòleg Max Edgar Lucien Mallowan, a qui acompanyà en tots els seus viatges com a part de l'equip d'excavadors, fent fotos i classificant material.
Va rebre força títols i distincions en vida, el 1971 el de Dama de l'Imperi Britànic.
Va morir a casa seva l'any 1976.