A. “L’home va arribar fins a ell. Aquesta vegada, quan va alçar la seva mà, Tetxu no el va defugir. Va deixar que li toqués la galta, que llisqués fins a l’espatlla, que la hi premés amb afecte.”

B. “Sí –va dir amb un laconisme que deixava clar que allò era el final d’una conversa-. El meu pare era d’ETA.”

C. “Tot això és nou per a ell. Està sol. Em penso que busca alguna cosa, a més d’aquella família perduda, i no sap què és.”

D.- “El pobre diable estava passejant, ¿saps? Anava amb el seu fill, un diumenge al matí. Se li va acostar per darrere i li va disparar un tret a la nuca. Quan l’home va caure a terra el va rematar amb un segon tret, a boca de canó, davant del nen.”

E.- “En entrar Izaskum a l’habitació va ensopegar amb els pantalons, llançats a terra de qualsevol manera, i provant d’evitar-los va trepitjar les sabatilles i va haver de conservar l’equilibri recolzant-se a l’armari.”

F. “En el moment d’abraçar-lo, la mà armada ja es trobava completament caiguda al costat del cos. El contacte els va fer estremir a tots dos, descarregant l’última tensió, o disparant-la.”

G. “Suposo que Lennon tenia raó. Deia que els que creixem sense pare acabem una mica paranoics. Ell també sabia de què parlava.”

H. “La mà d’Ainoha va deixar d’acaronar la seva nuca, però el contacte no es va perdre. Van unir-les totes quatre entrellaçant els dits. Per uns instants la mirada de Tetxu es va perdre en el naixement de l’escot de la noia.”

1    2    3    4    5    6    7    8


A. "¿Va demanar-te perdó? "

B. “Va tornar a mirar-se al mirall, i de nou li va costar de reconeixe’s coma la dona a qui abraçava l’home de la fotografia. Els cabells curts li donaven una imatge d’existencialista francesa, el cos marcit i feble semblava disposat a trencar-se amb el més mínim moviment, els llavis rectes eren durs, però per damunt de tot hi havia els ulls.”

C. “Gràcies a aquest odi m’he mantingut ferma, m’ha fet forta. Si no hagués estat per això, no sé què ens hauria passat. I continuo odiant-lo.”

1    2    3V        F
           
  El pare de Tetxu comet l'assassinat per error
  Saint Geours és un poble situat al nord de Baiona
  Tetxu vol anar a la manifestació
  El grup musical de Tetxu té qualitat
  Ainoha passa les vacances a Lekeitio
  Tetxu tenia 11 anys quan deixà de veure el seu pare
  Carlos és de Lleida
  Tetxu és de signe balança
  El número 9 és el de John Lennon
  Carlos era un expert en Led Zeppelin
  La beguda preferida de Tetxu i Carlos és la cervesa
  El crim comès pel pare de Tetxu fou a Valladolid
  Tetxu i Ainoha es conegueren al supermercat
  "El carrer ensenya molt" és una frase de Carlos

 


edu365.cat edu365.cat edu365.cat

Propostes de lectura 

El temps de l'oblit

Jordi Sierra i Fabra