La lírica dels trobadors
    Endavant
 
 

Amor cortès
En realitat, l'amor no es dóna sinó rarament
en una dimensió absoluta: els grans enamorats
són excepcionals. Gairebé podria dir-se que
els grans enamorats només han existit en el
món de la ficció llibresca: Romeu, Anna
Karènina,... són éssers de paper. I quan en
trobem algun de carn i ossos, fa la impressió
de ser una víctima del virus literari.

AMOR dins Diccionari per a ociosos,de Joan Fuster

Alfons II d'AragóA inici del segle XI, en un conjunt de terres de parla occitana (Poitiers, Foix, Provença...) sorgeix la primera manifestació de sentiments expressada en la llengua culte derivada del llatí. Es tracta d'un conjunt de feus petits, que tenen la necessitat de buscar la protecció d'un rei poderós per fer front a les amenaces d'Anglaterra i de França. L'empara del rei d'Aragó i comte de Barcelona facilita que l'occità sigui el vehicle de la lírica culta a les terres catalanes durant els segles XII, XIII i XIV.

JoglarsLa poesia que es conrea a les corts de la noblesa guerrera reprodueix les relacions de fidelitat i vassallatge que regeixen la vida social de l'època i reben el nom d'amor cortès. El trobador, normalment d'origen noble, és l'autor capaç de compondre poesia segons les regles literàries. Els poemes creats pels trobadors (Alfons I de Catalunya o el Cast, Guillem de Berguedà, Guilhem de Cabestany, Cerverí de Girona, Ramon Vidal de Besalú...) es donen a conèixer, d'una banda, a través dels cants dels joglars i, de l'altra, dels cançoners.

Els temes que principalment tracten les composicions són l'amor i la guerra.

L'AMOR

El vincle amorós entre el trobador i la seva dama es basa en un amor delicat o fin'amor. Així com el vassall estableix una relació de vassallatge amb el seu senyor a la societat feudal, el trobador es declara vassall de la seva dama. Cal recordar que l'estimada era una dona casada per imposició i interessos econòmics o polítics, i per tant, s'estableix una relació clandestina entre els dos amants. És per això que els trobadors, en lloc d'utilitzar el nom de la dama, usen un senhal que substitueix el nom de la persona estimada.

Bell nom Bon esper Llir entre cards Plena de seny 
 
Portada   Endavant
 


Paraules d'amor Poesia