FITXA 3:
FENÒMENS METEOROLÒGICS (I): LA PRECIPITACIÓ
UNITAT 2

LLEGEIX AMB ATENCIÓ:

LA PRECIPITACIÓ (o hidrometeor)
La precipitació es produeix quan les gotetes o els cristalls de neu dels núvols han crescut prou per caure a terra pel seu propi pes. La pluja, la neu, la calamarsa, són formes de precipitació. Com que una gota de pluja té una quantitat d'aigua que és milions de vegades més gran que la d'una goteta de núvol, les gotetes o els cristalls de neu dels núvols han de créixer molt per poder produir precipitació que arribi a terra.
Per això, no sempre que hi ha núvols hi ha precipitació, ja que aquesta necessita que els núvols tinguin els corrents d'ascens de la velocitat necessària per mantenir les gotes o la neu mentre van creixent fins a adquirir la mida requerida. La precipitació és potser, juntament amb la temperatura, l'element principal del clima d'un lloc, ja que condiciona la vegetació, el cabal dels rius, etc.

 

Tipus: segons la constitució física i la mida de les partícules que es precipiten es distingeix entre:

La pluja caiguda es mesura amb el pluviòmetre, i s'expressa amb l/m2.

Si la boca de l'embut del teu pluviòmetre té S (cm2) i has recollit P (cm3) d'aigua en el recipient, per esbrinar la quantitat de pluja caiguda, és a dir, els litres per metre quadrat, faràs l'operació següent:

Pluja (l/m2) = 10 x P : S

Has de saber que la pluja també s'expressa en mm, ja que 1 litre vessat en un recipient d'1 m2 de superfície assolirà l'altura d'1 mm.

Observació:

Es parla de xàfec per designar quan qualsevol de les precipitacions anteriors cau de forma sobtada i intensa.
Es parla de ruixat per designar quan qualsevol de les precipitacions anteriors cau en forma de xàfec de menor intensitat.

ACTIVITAT:

1. La boca de l'embut del teu pluviòmetre té 10 cm2 i aquesta nit has recollit 3 cm3 d'aigua al recipient. Calcula:

Quants litres per metre quadrat han caigut? Quants mil·límetres són?

Per què pedrega?

La pedra es produeix quan les partícules de l'interior del núvols es congelen. Pugen i baixen per l'interior del núvol, mogudes pels corrents d'aire, i es van recobrint de capes de gel fins que els corrents d'aire no poden subjectar-les més i llavors cauen (pedrega).

 

 

 

 

 

EXPERIMENT:

Si mai vius una pedregada, recull una de les pedres i amb un ganivet mira de tallar-la per la meitat. A l'interior veuràs tot d'anells concèntrics com si és tractés del tronc d'un arbre. Cada anell indica un viatge de la pedra dins el núvol.


Imprimir