Ígor Stravinski

PULCINELLA

Pulcinella, el protagonista d'aquesta obra, és una mena de bufó amb un gran nas vermell, molt amic de fer bromes i que sempre està de gresca. A més, és un personatge immortal i això li permet ficar-se en tots els embolics imaginables, però sempre surt triomfant. En aquest ballet, Pulcinella es passeja pel carrer i veu com dues noies joves (Rosetta i Prudenza) coquetegen des del balcó amb els seus pretendents (Caviello i Florindo), que les miren des de baix. Elles acaben tirant-los una galleda d'aigua pel cap i riuen ben divertides. Pulcinella s'apropa i elles baixen al carrer per ballar amb ell i li diuen: Pulcinella, tu sí que ets divertit; a tu sí que t'estimem i voldríem casar-nos amb tu, però aleshores arriba Pimpinella (la dona de Pulcinella) i li diu: Ja està bé, Pulcinella, vinga cap a casa, que no són hores d'estar fent gresca pel carrer!.

Pulcinella
Pulcinella aconsegueix enganyar-la i es queda al carrer festejant amb les noies. Entretant Caviello i Florindo, els dos pretendents, s'han amagat i estan gelosos de veure que Pulcinella sí que té èxit amb les noies. Decideixen atacar-lo i, quan les noies han marxat, li salten al damunt. Quan ja estan convençuts que l'han mort, marxen. Però aleshores Pulcinella, com que és immortal, s'aixeca com si res no hagués passat i també marxa.

Al cap d'una estona tornen Caviello i Florindo disfressats de Pulcinella i criden les noies. Elles creuen que és Pulcinella qui les crida, baixen al carrer i ballen amb els falsos pulcinelles. De sobte, apareix l'autèntic Pulcinella i els dóna una patada al cul a cadascun. Un cop desemmascarats, els joves s'hi volen enfrontar, però Pulcinella convenç les dues parelles que el millor per a tots és que es casin. Les noies accepten els seus enamorats i Pulcinella i Pimpinella acaben ballant junts i feliços i menjant anissos.

---