L'Himne de l'Alegria
Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven va néixer a la ciutat alemanya de Bonn cap al 16 de desembre de 1770 (no se sap ben bé el dia). El seu pare, Johann Beethoven (que també era músic) va voler que Ludwig fos un "nou Mozart" i des de ben petit va ensenyar-lo a tocar el piano i el violí. Als 21 anys va deixar la ciutat de Bonn i es va instal·lar a Viena i va començar a fer concerts com a pianista. L'estil de Beethoven era molt més potent, emocional i fogós que el que es portava a l'època. A poc a poc, Beethoven es va anar guanyant el prestigi a la ciutat de Viena i a tota Europa. És considerat el primer compositor absolutament lliure de la història ja que mai no va treballar exclusivament per a cap noble sinó que escrivia per encàrrec i comptava amb l'ajut d'importants mecenes.
L'any 1802 (tenia prop de 32 anys) va començar a patir sordesa. A mida que el seu mal s'anava agreujant, Beethoven anava perdent l'esperança de curar-se. Per superar el que va ser el pitjor moment de la seva vida es va capficar en la composició i gràcies a això se'n va sortir. Naturalment, va deixar d'actuar com a pianista, però el prestigi com a compositor va anar creixent i creixent: la música la sentia dintre seu i ja no va parar de compondre. Els seus fracasos amorosos van ser continus i aquest fet, afegit als problemes de relació que ja tenia per motiu de la sordesa i de la seva personalitat, van fer de Beethoven una ésser introvertit, capficat, i sovint malhumorat. Va morir el dia de 26 de març de 1827 als 57 anys.

Les seves obres més importants són:
- 32 sonates per a piano: la Patètica, el Clar de lluna, Appassionatta...
- 5 concerts per a piano, un per a violí i un per a violí, violoncel i piano (el Triple).
- 17 quartets de corda
- Una sola òpera (Fidelio)
- 9 simfonies. En destaquen la 3a Heroica, la 5a, la 6a Pastoral i la 9a Coral.

Simfonia núm. 9 op.125 "Coral"
La darrera part de la Simfonia núm. 9 de Beethoven conté la famosa Oda a l'Alegria que des de l'any 1972 és l'himne de la Unió Europea. Beethoven volia transmetre una idea com la de la Fraternitat Humana utilitzant música pura. Des de feia anys cercava la forma de crear un lligam entre veu humana i orquestra simfònica sense que el text esborrés la prioritat de la música, però que l'ajudés a transmetre el missatge que tots els homes i dones som germans. La Simfonia núm. 9 es va estrenar el dia 7 de maig de 1824 al Teatre Karntnertör de Viena. Està dedicada al Rei de Prússia Frederic Guillem III i la còpia manuscrita enviada al monarca es conserva a la Biblioteca Reial de Berlín.

En moltes de les ocasions en què s'ha interpretat la Novena a Catalunya, s'ha cantat la lletra de l'Oda a l'alegria en català, en la versió que en va fer el poeta Joan Maragall: un text que té la mateixa força que l'original, en transmet exactament les idees i, a més a més, s'adapta perfectament a la música:

Joia que ets dels déus guspira
generada dalt del cel:
vent de foc el pit respira
sota els plecs del teu gran vel.
Si ajuntar-se els cors demanen
que un mal vent va separant,
tots els homes s'agermanen
on tes ales van tocant.
Imprimeix