Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació 	edu365.cat

Videocreació Descarrega-ho tot en pdf

Videotutorials

animacions

 

Els vídeotutorials tenen com a funció principal ensenyar a fer alguna cosa o com fer servir un producte, una eina o un determinat material. Un videotutorial no és sinó un llibre visual que explica un procés de treball des d'un punt de vista completament objectiu, indicant i informant tots els avantatges i inconvenients que trobarà l'usuari quan segueixi el procés narrat.

De videotutorials se'n poden fer de molts tipus i poden anar des de senzilles explicacions de com fer un plat cuinat o un pastís a explicacions extremadament tècniques de procediments força complicats.

El ritme d'aquesta mena d'audiovisuals ve definit, a més del target al que es dirigeix, per la dificultat d'allò que hom vol explicar.

En aquesta mena de productes moltes vegades no és tan important el fet que les imatges siguin excessivament creatives com que hagin estat confeccionades de forma força entenedora. És per això que moltes vegades barregen posicions de càmera estàtica i imatges fixes amb grafismes que ajuden a ressaltar el més significatiu d'allò que es vol explicar.

Els videotutorials van acompanyats d'una veu en off que explica allò que ja mostren les imatges i que segueix, pas a pas, el procés mostrat.

Per tal d'evitar un excés d'informació i donar temps a que l'usuari assimili allò que s'està explicant, el ritme d'aquests audiovisuals acostuma a ser lent, amb plans de llarga durada i poques o cap transició entre ells. N'hi sol haver prou amb l'ús de foses encadenades per indicar que es tanca una part del procés explicat i en comença una altra.

El fet de fer servir plans de llarga durada pot causar un cert avorriment a l'espectador.

Per evitar-ho, els videotutorials, especialment aquells que es dirigeixen a un públic no especialista o suficientment versat en el tema que s'explica, acostumen a incorporar una música de fons que guanya en presència en els espais en blanc que deixa la veu en off.

Aquesta banda sonora té sempre un ritme alegre però mai és estrident ni extremadament sorollosa per tal de no fer-se protagonista del clip, ja que això aniria en detriment del grau d'aprofitament de l'aprenentatge per part de l'espectador.