Llegir i descobrir

Harry Potter i la pedra filosofal

J. K. Rowling

  J.K. Rowling Tothom pensa que J.K. Rowling ha viscut i viu una història moderna de princeses i captaires semblant a la de la Ventafocs. La premsa, i en general gairebé tots els mitjans de comunicació, han airejat la seva trajectòria vital fins al punt que han arribat, voluntàriament o involuntàriament, a convertir-la en una novel·la fantàstica, en un mite.

  Joanne Kathleen Rowling, la creadora de Harry Potter, va néixer el juliol de 1965 a la localitat de Chipping Sodbury. El seu pare, Peter Rowling, va ser director a la prestigiosa fàbrica de Rolls Royce de Bristol. La mare, Anne, va treballar al laboratori d'un col·legi. J.K. Rowling va ser la germana gran de dues filles. La germana petita es diu Di a qui ja, de petita, li explicava històries una mica fantàstiques.

  El que ella volia fer era escriure i escriví el seu primer conte, Rabbit (Conill), amb sis anys;

  "No he parat de fer gargots d´ençà. L´acte d´escriure és convulsiu, no puc dir d´on em venia aquest desig"

  Va continuar escrivint fins que un dia de 1990 en un viatge en tren, mentre el tren estava avariat, va pensar per primer cop en la nova icona de la cultura moderna, en el Harry Potter. Mentre escrivia la història del nen mag, li va sortir una oferta de treball per fer classes d'anglès a Portugal. Hi va anar, s'hi va casar i allà va néixer la seva filla.

  Harry Potter i l'ordre del Fènix Més endavant, amb la seva filla es va establir a Edimburg on va escriure bona part del llibre. Malgrat els problemes econòmics a què va haver de fer front, el 1995 va acabar de materialitzar la novel·la Harry Potter i la pedra filosofal:

  "Escrivia quan la meva filla, que aleshores era un bebè, dormia. Havia d´aprofitar bé el temps. Això significava escriure a les nits i a l´hora de la migdiada"

  Els editors li van rebutjar l'original fins a nou ocasions fins que l'editorial Bloomsbury el va comprar i, des d'aleshores, el fenomen no ha fet més que créixer. Segons l'autora, les aventures del Harry Potter estan concebudes com un projecte tancat format de set llibres. Fins ara ha produït molts èxits de vendes amb títols com: Harry Potter i la cambra secreta (1998), Harry Potter i el pres d'Azkaban (1999), Harry Potter i el calze de foc (2001) i Harry Potter i l'orde del Fènix (2003).