W. A. Mozart


Mozart de ben petit

la seva vida


Mozart de ben petit

l dia 27 de gener de l’any 1756 va néixer a la ciutat de Salzburg un dels músics més grans de tots els temps: Wolfgang Amadeus Mozart.

Els seus pares, Anna Maria i Leopold, li van posar un nom ben sonor: Johannes Crisostomus Wolfgang Amadeus, però aviat l’anomenarien Wolferl.

A la vora del bressol del petit Wolfgang hi havia una nena de quatre anys que no es volia perdre les primeres mirades del nadó: era la seva germana Maria Anna, a qui tots anomenaven Nannerl.

Com que Leopold Mozart era violinista i compositor, va ensenyar música als seus fills de ben petitets; així que van aprendre a llegir música abans que a llegir lletres. Cada activitat que es feia a casa dels Mozart anava acompanyada de música: cançons per parar taula, per anar a dormir, ritmes per caminar pel carrer, repetir les notes que sortien dels campanars de Salzburg...

Nannerl era una nena molt llesta i tenia una intuïció musical increïble, així que el germà petit, Wolfgang, es va haver d'espavilar per posar-se a l'alçada: als tres anys, Wolferl ja tocava el clavicèmbal copiant el que veia fer a la seva germana, als quatre començava amb el violí i als cinc ja escrivia les primeres partitures.
W. A. MozartW. A. Mozart

uan millor s'ho passaven els dos germans era quan feien música junts: Nannerl cantava i Wolfgang l’acompanyava al clave, o bé tocaven tots dos el teclat a quatre mans, o feien un duet de violí i viola.

- Què fas Wolferl? - li va preguntar un dia el seu pare quan el petit Mozart tenia quatre anys.

- Estic component un concert per a piano! - li va contestar el menut. Immediatament va donar al seu pare el paper que estava guixant: Leopold, tot sorprès, va descobrir com, efectivament, entre els guixots que havia fet Wolfgang sobre aquell paper hi havia notes musicals!

Com que la mare dels Mozart celebrava l'aniversari el dia de Nadal (havia nascut el 25 de desembre), el petit Wolfgang Amadeus (que tenia cinc anys) li va fer un regal especial i va compondre per a ella les seves primeres obres. La lletra del menut Mozart no s'entenia gaire i per això va demanar al seu pare que li escrivís mentre ell li dictava.

Wolfgang Amadeus i Nannerl van ser els nens músics més coneguts d'Europa. El seu pare, Leopold Mozart, va comprar una tartana de cavalls i els va portat d'una ciutat a l'altra per mostrar el seu art musical. El primer viatge va començar quan Wolfgang tenia 7 anys i mig, i es va acabar quan faltaven dos mesos per a que acomplís els 11 anys. Com que Wolfgang i Nannerl mai no van anar a escola, dalt la tartana Leopold els ensenyava a llegir i escriure, els ensenyava alemany, francès, anglès i italià, els ensenyava a sumar i restar i, naturalment, els ensenyava música. Aquell carro amb el que van fer tants quilòmetres era com una escola ambulant! Quan arribaven a una ciutat, el pare els presentava davant els nobles i organitzava algunes audicions privades. Si els nens rebien encàrrecs, com a intèrprets o com a compositors, es quedaven uns dies més a la ciutat i després seguien el viatge.

Amb sis anys ja havia tocat davant de l'Emperador d'Austria. Com que l'Emperador no es podia creure que un nen tan petit toqués tan bé, el va fer tocar amb el teclat tapat i Mozart se'n va sortir sense cap problema.

El 1763 tota la família va pujar a la tartana i varen començar un viatge...els viatges

Torna a menú