ELS ÒVULS I ELS ESPERMATOZOIDES

Els òvuls
Els espermatozoides
Els òvuls són les l·lules sexuals femenines. Són unes cèl·lules més grosses que els espermatozoides, tenen una forma arrodonida.
Els ovaris són els òrgans que produeixen els òvuls. Al llarg de la vida, els ovaris produeixen un nombre reduït d'òvuls. Els ovaris produeixen normalment un òvul per mes.
La producció d'un òvul rep el nom d'ovulació. Les ovulacions comencen aproximadament entre els 11 i els 13 anys i s'acaben més o menys als 45-50 anys.
Els òvuls que cauen dels ovaris són recollits per les trompes de Fal·lopi, que els condueixen fins a l'úter. Si en aquest camí són fecundats pels espermatozoides, els òvuls es queden a la paret de l'úter i comencen a desenvolupar l'embrió.
Si l'òvul no és fecundat, és a dir, si durant el recorregut no s'uneix a un espermatozoide, l'òvul mor i és expulsat a l'exterior juntament amb una certa quantitat de sang. Aquesta pèrdua de sang rep el nom de menstruació o regla. Normalment, cada mes un dels dos ovaris desprèn un òvul. A partir dels 11 o 12 anys, els ovaris de les noies comencen a madurar i a desprendre els primers òvuls. Quan això succeeix, el cos de les noies també experimenta una sèrie de canvis:
- L'aparició d'un to més agut en la veu.
- El creixement dels pits.
- L'aparició de pèl a les aixelles i al pubis i l'eixamplament dels malucs.

Els espermatozoides són les cèl·lules sexuals masculines. Són unes cèl·lules molt petites que es formen d'una manera continuada i en grans quantitats als testicles.
Si observem els espermatozoides al microscopi, hi distingim bàsicament dues parts:
- El cap, que és la cèl·lula reproductora pròpiament dita.
- La cua, que és l'òrgan locomotor amb què l'espermatozoide s'impulsa fins a arribar al lloc de l'aparell reproductor femení on hi ha l'òvul.
Entre els 13 i els 14 anys, els testicles comencen a produir espermatozoides contínuament. Durant aquesta època, en el cos dels nois se succeeixen una sèrie de canvis que els diferencien encara més de les noies.
Els canvis més importants són:
- La veu es torna més greu.
- Apareix pèl a la cara, a les aixelles, al pit i al pubis.
- La musculatura es desenvolupa.
- Les espatlles i l'esquena s'eixamplen.

 


Si ja has llegit tota la informació, et vols posar a prova?
Exercici 1
Exercici 2