Llegir i descobrir

L'avar

Jean Baptiste Poquelin - Molière

  Jean-Baptiste Poquelin - Molière

  Us proposem una lectura diferent de les que normalment esteu habituats a fer. Es tracta d'una obra de teatre, un gènere literari particular.

 • En el teatre, l'objectiu de l'autor és posar el seu text en mans d'altres persones, les quals el representen davant d'un públic. La paraula hi té un paper important, però no és mai l'únic element que s'ha de tenir en compte en una representació: hi tenim actors i actrius, decorats, vestuari... A més, les descripcions i les explicacions d'allò que fan els personatges no apareixen de la mateixa manera que en una obra narrativa; per tant, us demanem que a l'hora de llegir L'avar us fixeu molt en les acotacions entre parèntesis.
 • La instal·lació de Molière a París a partir de 1658 i l'èxit de les seves comèdies li van concedir la protecció del rei Lluís XIV. La seva companyia -Théâtre du Marais- s'instal·là en una sala del Palais Royal. L'any 1680 es crea la Comédie-Française, una societat teatral que serà l'encarregada de representar autors francesos, clàssics i moderns fins avui en dia, en què el teatre és conegut com la Maison de Molière.

  Observeu en el plànol quins eren els teatres més importants de París als segles XVII i XVIII.

 • Informeu-vos de si actualment a Catalunya hi ha companyies de teatre estables i a quins locals actuen. Documenteu-vos també sobre quins són actualment els teatres més importants de Catalunya.

  Plànol dels teatres de París (S. XVII i-XVIII)
 • L'avarícia, tema central de l'obra de Molière, inspirada en La comèdia de l'olla de Plaute, ha estat present al llarg de la literatura de tots els temps. Recordeu algun personatge de ficció o real que s'hagi caracteritzat per ser un avar?
 • Els minuets es podien escoltar al Palais Royal. 1