Llegir i descobrir

L'avar

Jean Baptiste Poquelin - Molière

Jean-Baptiste Poquelin - Molière

Jean-Baptiste Poquelin, conegut en el món literari amb el nom de Molière, és un dels escriptors més grans i més llegits de la literatura francesa i universal. No va ser només dramaturg, sinó que també va ser actor, director d'escena, director de companyia teatral... tot a la vegada. Principalment, ell era primer de tot un autor còmic que amb les representacions de les seves obres feia embogir d'alegria els espectadors.

En la seva vida, a més a més, hi va haver un remolí de successos. Era a la vegada adorat pels seus amics i odiat per un gran nombre d'enemics. D'una banda, l'omplien de lloances, mentre que per l'altra, el calumniaven.

El text següent mostra la seva actitud ferma i ambiciosa després d'una estada a la presó per no poder-se fer càrrec d'uns deutes:


"No he aconseguit imposar la meva manera d'actuar. Això demostra que no conec prou aquest ofici, que sóc un mal actor i que potser ho seré sempre. Però, encara que sigui així, jo no estic equivocat. Faré representar la tragèdia tal com entenc que s'ha de fer."

"Per tenir el dret de romandre amb vosaltres faré el pallasso, faré anuncis, faré les parades, portaré anuncis a les tavernes, passaré el barret després de la funció, escombraré l'escenari, faré de tot... però us portaré a París, per triomfar a París!"