Llegir i descobrir

No demanis llobarro fora de temporada

Andreu Martín i Jaume Ribera

Andreu Martín i Jaume Ribera

L ’Andreu Martín i el seu amic Jaume Ribera van escriure plegats No demanis llobarro fora de temporada. Va ser el seu primer llibre per a joves i el primer de la saga d’un detectiu adolescent anomenat Flanagan.

Aquest llibre va rebre el Premio Nacional de literatura Infantil y Juvenil 1989. La sèrie Flanagan, taduïda a moltes llengües, ja porta set novel·les publicades i ha rebut una dotzena de premis, entre d’altres: Premi Columna Jove 1994 per Flanagan de luxe i Premi de la Crítica Serra d’Or 1997 per Flanagan Blues Band.

L’Andreu Martín va néixer a Barcelona l’any 1949. Des de ben petit ja tenia afició a explicar aventures i a escriure i dibuixar històries. Va treballar com a guionista de còmic i va col.laborar en nombroses revistes. També ha fet guions de sèries per a la televisió, escrit obres de teatre i escriu regularment articles d’opinió per alguns diaris, etc.
La seva primera novel.la Muts i a la gàbia fou l’inici del llarg camí de novel.les de gènere negre que han caracteritzat l’autor. Entre les altres obres que ha escrit en solitari, es poden destacar: Pops en un garatge, L’amic Malaspina, etc.

En Jaume Ribera va néixer a Sabadell l’any 1953. Va estudiar periodisme, però ha exercit poc com a tal. Ell diu que es va adonar que li agradava més la ficció que la realitat. Sempre ha treballat escrivint, com a guionista de còmic, com a escriptor de novel.les i com a guionista de televisió. Ha escrit llibres per a nens i novel·la negra, entre d’altres cal destacar La sang del meu germà i Papà no seas cafre. Diu que li agraden aquests gèneres, perquè li permeten inventar-se històries.