Llegir i descobrir

Les bruixes

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl, un dels autors clàssics de literatura infantil i juvenil, neix el 1916 al país de Gal·les (Anglaterra) en una família d'origen noruec. Participa en la Segona Guerra Mundial com a pilot de la RAF i combat a Líbia, Palestina, Iraq... fins que el 1940 el fan caure de l'avió i queda greument ferit.

El 1942 és enviat com a agregat militar aeri a Washington, on començarà la seva carrera com a escriptor d'històries curtes que publica en diaris i revistes. També escriu alguns guions de pel·lícules. El 1960 torna amb la seva família a Anglaterra, on escriurà les seves obres més conegudes. Ha rebut diversos premis literaris: Premi Edgard Allan Poe (dues vegades), Gran Prix d'Humeur Noir, Witbread Literary Aword... Aquest últim el va rebre el 1983 per Les bruixes.

És un dels escriptors més llegits i influents sobre diverses generacions de lectors, els quals li valoren l’habilitat literària, ja que a les seves obres combina una gran imaginació creativa i l’ús d’un estil senzill que s’expressa amb un llenguatge fluid i adequat.

Algunes de les seves obres han estat adaptades al cinema: Charlie i la fàbrica de xocolata (1971), Les bruixes (1990) i Matilda (1996).

“Crec que l’única manera de fer uns personatges realment interessants per als infants és exagerar-ne les qualitats, tant les bones com les dolentes. Així, si una persona és desagradable, dolenta o cruel, la fas molt desagradable, molt dolenta i molt cruel.”

“La clau de l’èxit està a conspirar amb els nens contra els adults. Pot ser una fórmula simple, però funciona. Els pares i els mestres són els enemics.”